2021. június 2., szerda

A bábszínház olyan, mint az illusztráció – interjú Tomos Tünde bábkészítővel


A Szigligeti Színház Lilliput Társulat hétvégén mutatja be A négyballábas kisegér című legújabb előadását, amelyet Németi Emese és Lélek Sándor Tibor írt-rendez. A következő beszélgetésben Tomos Tünde bábkészítő mutatjuk be.

Legutóbb a Piri és a farkas című előadás kapcsán dolgoztál a társulatal. Most pedig a Négyballábas kisegér készülő produkció figuráját készítetted el. Először is mesélj kicsit az alkotói találkozásotokról Lélek Sándor Tiborral.

Tavaly tavasszal keresett meg Tibi, hogy készítsünk együtt egy előadást, amelyen jelenleg is dolgozunk és reményeink szerint most ősszel fog a nagyközönség elé kerülni. De addig is a járvány adta helyzet miatt döntött úgy, hogy kisebb előadásokat tesz színre, ahová egy-két báb szükséges. Így született meg Piri és a farkas, és most A négyballábas kisegér. Sajnos személyesen még nem találkoztunk (Brassó-Nagyvárad elég nagy távolság), telefonon, videochaten keresztül kommunikáltunk, de hála a technikának, áthidaltuk a távolság adta nehézségeket és gyönyörű dolgok születtek.

Most mesélj picit magadról. Milyen út vezetett a bábkészítésig? Mit jelent neked a bábszínház?

Az egyetem után úgy csöppentem be a bábszínház világába, mint a légy a tejbe. Nem rég költöztünk vissza Brassóba Kolozsvárról, mikor adódott egy lehetőség, hogy szobrászként dolgozzak a brassói Arlechino Bábszínházban. Festőként, az elején nehéz volt három dimenzióban ábrázolni a világot, de nagyon hamar megszerettem. Végül is a bábszínház olyan, mint az illusztráció, csak térben elevenednek meg a történetek és a karakterek. A folyamat, amikor a festőből szobrász (bábkészítő), szobrászból díszlettervező lesz, nem volt könnyű, sok munkát, kitartást és odaadást igényelt. Szeretem a kihívásokat és a bábszínház, egy bábelőadás mindig ad rá lehetőséget, hogy újabb és újabb dolgokat találjak ki, amivel el lehessen mesélni egy történetet.


Milyen ötlet, gondolatiság, üzenet mentén születet meg a Négyballábas kisegér báb?

Recept a Négyballábas kisegér elkészítéséhez.

Hozzávalók: egy darabka hungarocell, egy kis géz, két csepp ragasztó, egy árván maradt csíkos zokni, két gomb, néhány, seprűből óvatosan kivágott műanyag szál bajusznak.

Elkészítés: a hozzávalókat faragva, ragasztva, festve egymásba dolgozzuk, kis türelmet és hozzáértést is hozzá adva. A végén egy nagy adag szeretettel nyakon öntjük és hagyjuk, hogy életrekelésig száradjon.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése